Γιατί οι ντομάτες μου δεν γίνονται κόκκινες;

Γιατί οι ντομάτες μου δεν γίνονται κόκκινες;

April 24, 2023 0 Von admin

Το να καλλιεργείς τις ντομάτες σου είναι υπέροχο. Δεν είναι μόνο αυτάρκης, αλλά σας δίνει επίσης μια απίστευτη αίσθηση καλλιεργώντας έναν σπόρο σε μια νόστιμη συγκομιδή. Όταν καλλιεργείτε τις ντομάτες σας, θα περιμένετε να τις δείτε να αρχίζουν να γίνονται έντονο κόκκινο καθώς ωριμάζουν.

Τι γίνεται όμως αν οι ντομάτες σας πλησιάζουν την ημερομηνία συγκομιδής τους και δεν δείχνουν σημάδια αλλαγής χρώματος; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί οι ντομάτες σας μπορεί να αργούν περισσότερο από όσο πρέπει για να ωριμάσουν και αν μπορείτε να το διορθώσετε.

Παρακαλώ διαβάστε: Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Σας ενθαρρύνουμε να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, κάνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις. Διαβάστε τη Δήλωση Αποκάλυψης

Τι κάνει τις ντομάτες να κοκκινίζουν;

Το φυτό ντομάτας χρειάζεται περίπου τρεις εβδομάδες για να αναπτυχθεί σε περίπου 45 cm / 18 ίντσες. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να παράγει καρπό που θα ωριμάσει μετά από 3 εβδομάδες περίπου. Τόσο το φυτό όσο και ο καρπός είναι γεμάτοι με χλωροφύλλη σε αυτό το στάδιο για να βοηθήσουν το φυτό να αναπτυχθεί.

Όταν οι ντομάτες πλησιάζουν στην ωριμότητα, παράγουν μια ορμόνη γνωστή ως αιθυλένιο, η οποία αναγκάζει την ντομάτα να παράγει λυκοπένιο, δίνοντας την κόκκινη χρωστική ουσία.

Γιατί δεν ωριμάζουν οι ντομάτες μου;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ντομάτες δεν ωριμάζουν όταν πρέπει. Εδώ είναι μερικά από αυτά.

Δεν είναι ακόμα ώρα

Οι ποικιλίες τομάτας έχουν διαφορετικές περιόδους ωριμότητας. Ο λόγος που οι ντομάτες σας δεν κοκκινίζουν μπορεί να είναι ότι δεν είναι ακόμα η ώρα τους. Ενώ οι περισσότερες ντομάτες θα ωριμάσουν σε περίπου έξι εβδομάδες, ο χρόνος ωρίμανσης μπορεί να είναι διαφορετικός για ορισμένες ποικιλίες.

Επίσης, τα μικρότερα είδη όπως τα ντοματίνια θα αρχίσουν να κοκκινίζουν πριν από τα μεγαλύτερα. Έτσι, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα.

Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή

Εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να κάνει τις ντομάτες να παραμείνουν πιο πράσινες για περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη αιθυλένιο που προκαλεί την ωρίμανση είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Λειτουργεί καλύτερα σε μια βέλτιστη θερμοκρασία, η οποία δεν είναι πολύ καυτή.

Εάν η θερμοκρασία ξεπεράσει την κανονική, η διαδικασία ωρίμανσης μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να σταματήσει εντελώς. Αντί να γίνουν κόκκινες οι ντομάτες, μπορεί να αλλάξουν σε ένα περίεργο χρώμα όπως ένα πορτοκαλί απαλό πράσινο, αλλά δεν θα γίνουν κόκκινες.

Ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αμπέλου

Η διαδικασία ωρίμανσης παίρνει λίγη ενέργεια από το φυτό. Για το λόγο αυτό, εάν το αμπέλι είναι κατάφυτο, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί την ενέργειά του για να υποστηρίξει αυτή την υπερβολική ανάπτυξη σε βάρος των καρπών. Αν τα αμπέλια είναι μπερδεμένα και θαμνώδη, είναι σημάδι υπερανάπτυξης.

Κάνει πολύ κρύο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ντομάτες ωριμάζουν στη βέλτιστη θερμοκρασία, περίπου 20 – 25°C / 68 – 77 °F.

Εάν ο καιρός είναι πολύ κρύος, τα ένζυμα που προκαλούν την ωρίμανση θα λειτουργήσουν πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε. Επομένως, θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να κοκκινίσουν τα φρούτα της ντομάτας σας. Σε συνθήκες παγωμένου, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάρετε ώριμα φρούτα από τα αμπέλια σας.

Τοπικό κλίμα

Ορισμένες ποικιλίες τομάτας λειτουργούν καλύτερα σε άλλες περιοχές από άλλες. Οι ντομάτες σας δεν κοκκινίζουν γιατί ο τύπος που φυτέψατε δεν είναι κατάλληλος για το τοπικό σας κλίμα.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου το κλίμα παρουσιάζει διακυμάνσεις, βοηθάει να φυτέψετε ποικιλίες γρήγορης ωρίμανσης. Κάντε την επιπλέον έρευνα πριν φυτέψετε τις ντομάτες σας, ώστε να διαλέξετε τον ιδανικό τύπο για την περιοχή σας.

Αυτό είναι το χρώμα τους

Ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ξανά τη συγκεκριμένη ποικιλία τομάτας που φυτέψατε. Δεν είναι όλες οι ντομάτες κόκκινες. Μερικά είναι πράσινα, μοβ, κίτρινα ή άλλα χρώματα ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό το πράσινο ή κίτρινο χρώμα που δεν θα φύγει μπορεί να είναι το κατάλληλο χρώμα για τον τύπο ντομάτας που φυτέψατε.

Ήλιος που ζεματίζει

Ορισμένα μέρη της ντομάτας μπορεί να ζεματιστούν και να αποκτήσουν ένα πρασινοκίτρινο χρώμα. Το ζεμάτισμα είναι σαν να καίγεται η ντομάτα. Το μέρος της ντομάτας που δεν είναι κόκκινο μπορεί να μην ωριμάσει ποτέ και αντί αυτού να αρχίσει να σαπίζει.

Ανισορροπία ορυκτών στο έδαφος

Τα μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στην «τροφοδοσία» του εδάφους. Αυτό διατηρεί το έδαφος υγιές και τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν καλά. Ωστόσο, πρέπει να είναι ισορροπημένα για να έχουν την καλύτερη σοδειά. Εάν υπάρχει πάρα πολύ μαγνήσιο και πολύ λίγο κάλιο στο έδαφος, τα φυτά τομάτας δεν θα ωριμάσουν όπως αναμένεται. Αντίθετα, θα αποχρωματιστούν ή θα εμφανίσουν μια κατάσταση γνωστή ως διαταραχή του κίτρινου ώμου.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να ενθαρρύνω την ωρίμανση στο κλήμα;

Η συγκομιδή πράσινων φρούτων μπορεί να είναι αποκαρδιωτική, ειδικά αν τα βάλετε στο σπίτι μόνο για να σαπίσουν όλα. Μετά από τόση σκληρή δουλειά, κανείς δεν θέλει να το αντιμετωπίσει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τις ντομάτες σας να κοκκινίσουν στο αμπέλι.

Κλάδεμα του αμπελιού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ντομάτες μπορεί να δίνουν ενέργεια στο κοτσάνι αντί για τα φρούτα. Επομένως, για να το αποφύγετε, θα χρειαστεί να κλαδέψετε το φυτό ντομάτας. Αυτό το κάνετε αφαιρώντας τα περιττά φύλλα από το φυτό. Αυτό θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί στον αναπτυσσόμενο καρπό, ενθαρρύνοντας τελικά την ταχύτερη ωρίμανση. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να πλησιάσει η ώρα της ωριμότητας για να κλαδέψετε. βοηθάει να ξεκινήσεις νωρίς.

Μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται οι καρποί, αρχίστε να απαλλαγείτε από τα κάτω μέρη του στελέχους και των φύλλων. Αφήστε μόνο αυτά κοντά στα φρούτα. Εκτός από την τόνωση της ωρίμανσης, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του αερισμού και στην αποτροπή ορισμένων ασθενειών.

Αφαιρούμε τις μικρότερες ντομάτες

Όσο συνταρακτικό κι αν είναι, θα πρέπει να αφαιρέσετε τις μικρότερες ντομάτες για να δώσετε στις μεγαλύτερες μια ευκαιρία μάχης. Αφαιρώντας τα μικρότερα, αφήνετε το φυτό ντομάτας να συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο καρπό, ο οποίος μπορεί να ωριμάσει πιο γρήγορα.

Κρατήστε μακριά το κρύο

Όταν οι θερμοκρασίες γύρω είναι κρύες, οι ντομάτες μπορεί να δυσκολεύονται να ωριμάσουν. Για να αποφύγετε αυτό, δώστε στα φυτά σας κάποια επιπλέον προστασία. Εδώ είναι μερικές ιδέες για να κρατήσετε το κρύο έξω.

• Καλύψτε τα φυτά με ένα σεντόνι ή κουβέρτα. Χρησιμοποιήστε πασσάλους για να τεντώσετε το κάλυμμα γύρω από το φυτό, αλλά βεβαιωθείτε ότι η κουβέρτα δεν αγγίζει το φυτό. Εάν δεν έχετε υφασμάτινο υλικό στο χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικό ή σάκο. Ωστόσο, φροντίστε να μην το τοποθετήσετε πάνω από το φυτό αλλά μάλλον γύρω από αυτό.

• Βάλτε λίγο επιπλέον σάπια φύλλα για να κρατήσετε περισσότερη υγρασία στο έδαφος για να βοηθήσετε στην προστασία από το κρύο.

• Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας ζεστά είναι να κρεμάσετε ένα φως ή μια λάμπα κοντά στα φυτά. Αυτό το φως θα πρέπει να εκπέμπει λίγη θερμότητα, η οποία θα βοηθήσει τα φυτά.

• Εξάλειψη της νέας ανάπτυξης. Οποιαδήποτε νέα κορόιδα ή λουλούδια είναι άχρηστα σε αυτό το σημείο. Επομένως, για να ενθαρρύνετε τα φρούτα να ωριμάσουν, κόψτε τα.

Τι γίνεται αν οι ντομάτες δεν ωριμάσουν ακόμα;

Εάν οι ντομάτες εξακολουθούν να μην κουνάνε, μπορείτε να τις μαζέψετε από το φυτό και να τις κάνετε να ωριμάσουν σε εσωτερικούς χώρους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό θα λειτουργήσει μόνο όταν ο καρπός της ντομάτας σας έχει ένα ώριμο πράσινο χρώμα.

Αν αναρωτιέστε πώς να ξεχωρίσετε τα πράσινα χρώματα, απλά δείτε τη λάμψη και τη σκιά της πράσινης ντομάτας. Το ώριμο πράσινο χρώμα θα είναι γυαλιστερό και σχεδόν ανοιχτό πράσινο. Εάν εξακολουθεί να είναι πιο σκούρο, θαμπό πράσινο, αυτό δεν θα βοηθήσει.

Εύκολα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τις ντομάτες σας σε έντονο κόκκινο χρώμα

Βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα

Μπορείτε να τοποθετήσετε τις ντομάτες μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μια ώριμη ντομάτα. Αυτό θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παραγωγής αιθυλενίου, κάνοντας τα φρούτα σας να ωριμάσουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, πρέπει να φροντίζετε να ελέγχετε τακτικά τις ντομάτες και να αφαιρείτε όσες έχουν κοκκινίσει. Αν δεν το κάνετε, μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν και να σαπίσουν και όλες οι άλλες ντομάτες.

Αφήστε τα στον πάγκο

Οι ντομάτες παράγουν αρκετό αιθυλένιο για να ωριμάσουν μόνες τους ακόμα και όταν δεν είναι πια κολλημένες στο αμπέλι. Έτσι μπορείτε απλά να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού με αρκετό φως και θα πρέπει να αρχίσουν να ωριμάζουν μόνα τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, να μην τα βάζετε σε σκοτεινό μέρος όπως το ντουλάπι.

Βάλτε ολόκληρο το φυτό σε εσωτερικό χώρο

Εάν έχετε μόνο μία ή δύο ντομάτες ωρίμανσης στο φυτό, μπορείτε να ξεριζώσετε ολόκληρο το φυτό και να το κρεμάσετε με τις ρίζες στραμμένες προς τα πάνω σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο. Προσέξτε να μην καταστρέψετε τις ρίζες κατά τη μεταμόσχευση. Μπορείτε να δέσετε τα φυτά σε ένα μάτσο και να τα κρεμάσετε στις ράγες ή πίσω από την πόρτα.

Για να συνοψίσω

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο καρπός της ντομάτας σας μπορεί να μην γίνει κόκκινος όταν το περιμένετε. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να προσπαθήσετε να ενθαρρύνετε την ωρίμανση. Εάν το χειρότερο έρχεται στο χειρότερο και αρνούνται να γίνουν κόκκινες, ίσως χρειαστεί να επιλέξετε τις ώριμες πράσινες ντομάτες και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές για να τις κάνετε να ωριμάσουν μέσα στο σπίτι.

Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμο και σύντομα θα απολαύσετε φρέσκες, έντονο κόκκινο ντομάτες.

Γιατί δεν κοκκινίζουν οι ντομάτες μου;  Εάν παλεύετε με τις ντομάτες να μην ωριμάζουν στο κλήμα, εδώ είναι μερικοί λόγοι που δεν ωριμάζουν και πώς μπορείτε να κάνετε τις ντομάτες σας να ωριμάσουν πιο γρήγορα.