Η σημασία του οικογενειακού τραπεζιού

Η σημασία του οικογενειακού τραπεζιού

Oktober 5, 2022 0 Von admin

από το Texas Homesteader ~

Η ώρα του οικογενειακού δείπνου είναι πιο σημαντική από όσο νομίζετε. Μελέτες δείχνουν ότι η συγκέντρωση γύρω από το βραδινό τραπέζι μαζί κάθε μέρα ως οικογένεια προσφέρει περισσότερα από ένα απλό γεύμα. Μοιράζομαι τον αντίκτυπο που είχε στην οικογένειά μας.

Η ώρα του οικογενειακού μας δείπνου

Όταν τα παιδιά μας ζούσαν στο σπίτι, καθόμασταν πάντα στο τραπέζι και τρώγαμε δείπνο μαζί ως οικογένεια. Ήταν μια σημαντική και αδιαπραγμάτευτη οικογενειακή μας παράδοση.

Τόσο πολύ που δεν επιτρέπονταν περισπασμοί κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας μαζί.

Ο κανόνας μας ήταν ότι όλοι έμεναν γύρω από το τραπέζι μέχρι να τελειώσει το τελευταίο πριν επιτραπεί σε κανέναν να φύγει από το τραπέζι.

Α, και δεν έπρεπε να έρθουν τηλέφωνο στο τραπέζι. Αν χτυπούσε ένα τηλέφωνο κάπου στο σπίτι, δεν απαντούσε αν είχαμε ακόμα δείπνο.

Και ακόμα κι αν κάποιος από τους φίλους τους εμφανιζόταν στην εξώπορτα κατά τη διάρκεια του δείπνου, το κουδούνι της πόρτας δεν απαντούσε. Όλα αυτά θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να περάσουμε μαζί αυτόν τον σημαντικό οικογενειακό χρόνο.

Βιαστικές Ημέρες

Φαίνεται ότι συχνά αντί για τις ώρες του οικογενειακού δείπνου, τα γεύματα σερβίρονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Ίσως τα παιδιά να τρώνε στο τραπέζι για να αποτρέψουν τυχόν ακαταστασία. Και οι γονείς μπορεί να τρώνε στο σαλόνι μπροστά στην τηλεόραση, αναζητώντας λίγη διασκέδαση μετά από μια κουραστική, δύσκολη μέρα.

Φυσικά δεν υπάρχει κρίση εδώ. Αυτό που λειτουργεί για μια οικογένεια μπορεί να μην λειτουργεί για μια άλλη.

Και όλοι έχουμε διαφορετικά ωράρια & οικογενειακές υποχρεώσεις. Κάθε νοικοκυριό προσπαθεί να εργάζεται με τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για αυτό.

Η σημασία του Family Time σε έναν βιαστικό κόσμο

Αλλά για εμάς, η ώρα του δείπνου ήταν κάτι περισσότερο από απλή σωματική τροφή. Ήταν επίσης συναισθηματική τροφή. Μια ευκαιρία να αποσυνδεθούμε από τον έξω κόσμο για λίγο και να μοιραστούμε τον χρόνο μας μαζί ως οικογένεια.

Υπήρχε πάντα πολλή συζήτηση και γέλια. Και συχνά λίγο καλοσυνάτο αδερφάκι και ραβδώσεις.

Τα παιδιά μίλησαν για την ημέρα τους σε εμάς και μεταξύ τους. Αχ οι συζητήσεις που έγιναν!

Συχνά σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν υπήρχε μόνο μια μύγα στον τοίχο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας για το βραδινό. χαχαχα

Στη συνέχεια, υπήρχαν μερικές απλές δουλειές για να ολοκληρωθούν. Κάθε παιδί είχε ένα χέρι στην προετοιμασία ή τον καθαρισμό του γεύματος και αυτές οι δουλειές εναλλάσσονταν σε εβδομαδιαία βάση. Ένα παιδί καθάρισε το τραπέζι και άφησε τα υπολείμματα στο ψυγείο. Ένα άλλο παιδί θα βοηθούσε να φορτώσει το πλυντήριο πιάτων και να καθαρίσει την κουζίνα κ.λπ.

Ήταν απλώς μέρος της οικογενειακής μας ρουτίνας και όλοι συμμετείχαν στη δουλειά καθώς και στο όφελος του γεύματος, για το κοινό καλό της οικογένειάς μας.

Δείπνο με εφήβους

Φυσικά, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν σε ένα τραπέζι καθώς τα παιδιά μεγάλωναν και συμμετείχαν σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Υπήρχαν προπονήσεις ποδοσφαίρου, στίβου και μπάντας που μερικές φορές γίνονταν κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας. Και οι θέσεις μερικής απασχόλησης μπήκαν σύντομα στη σκηνή και εμπόδισαν ορισμένους από αυτούς να συγκεντρωθούν στο τραπέζι.

Ωστόσο, οποιοδήποτε από τα παιδιά μας που ήταν παρόν στο δείπνο δείπνησε μαζί μας στο τραπέζι.

Μελέτες δείχνουν τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων

Δεν είναι μόνο η απόλαυση του χρόνου μαζί που είναι σημαντική. Οι μελέτες δείχνουν επίσης πολλά άλλα εκπληκτικά οφέλη.

ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΙΠΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ The Family Dinner Project:

Η πίστη μας στη «μαγεία» των οικογενειακών δείπνων βασίζεται στην έρευνα για τα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη των τακτικών οικογενειακών γευμάτων. Μερικά από τα συγκεκριμένα οφέλη των οικογενειακών δείπνων είναι:

  • Καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις
  • Υψηλότερη αυτοεκτίμηση
  • Μεγαλύτερη αίσθηση ανθεκτικότητας
  • Χαμηλότερος κίνδυνος κατάχρησης ουσιών
  • Χαμηλότερος κίνδυνος εφηβικής εγκυμοσύνης
  • Χαμηλότερος κίνδυνος κατάθλιψης
  • Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών
  • Χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας

Εκπληκτική Αποκάλυψη Χρόνια αργότερα

Στη συνέχεια, πριν από μερικά χρόνια, μια από τις ενήλικες κόρες μας μας πλησίασε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Ανέφερε πόσο πολύ σήμαιναν αυτά τα οικογενειακά δείπνα για εκείνη και πώς ένιωθε ότι ένωσαν την ανάμεικτη οικογένειά μας.

Αν και δεν έδειξε ποτέ την εκτίμησή της εκείνη την εποχή, είπε ότι πολλοί από τους φίλους της δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οικογενειακά γεύματα μαζί.

Τα μέλη αυτών των οικογενειών φαίνονταν πολύ απασχολημένα για να καθίσουν μαζί και να μοιραστούν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Και ένιωθε ότι η συναισθηματική απόσταση εμπόδιζε αυτές τις οικογένειες να είναι όσο πιο κοντά θα μπορούσαν να είναι.

Όμως η εντύπωσή της ήταν ότι η ώρα του οικογενειακού μας δείπνου μας έφερε κοντά, μας έκανε πιο κοντά. Μοιραστήκαμε τη ζωή μας κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομενικά κοσμικού καθημερινού γεγονότος. Και το εκτίμησε περισσότερο από όσο ξέραμε. Δεν είναι αστεία τα πράγματα που μαζεύουν τα παιδιά σας και κουβαλούν μαζί τους στην ενηλικίωση;

Δεν θα ξεκινήσετε λοιπόν μια παράδοση οικογενειακού γεύματος στην οικογένειά σας σήμερα; Μπορεί να εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα, προφανώς τόσο τώρα όσο και στο μέλλον των παιδιών σας.

~TxH~

Άλλες εμπνευσμένες αναρτήσεις

…και πολλά άλλα!

Άλλες αναρτήσεις του Humanity

Έλα και κάτσε ένα ξόρκι! Ελάτε να κάνουμε παρέα στο δικό μας Σελίδα Facebook . Είναι σαν να κάθεσαι σε μια μπροστινή βεράντα με ένα ποτήρι παγωμένο τσάι. Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι που μοιράζονται! Και μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε Pinterest, Κελάδημα ή Ίνσταγκραμ

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν μια νέα ανάρτηση ιστολογίου δημοσιεύεται,
Εγγραφείτε στο Blog μας!