Πότε να επιλέξετε ραπανάκια

Πότε να επιλέξετε ραπανάκια

April 24, 2023 0 Von admin

Τα ραπανάκια είναι ένα μη απαιτητικό φυτό που δεν θα αργήσει να ωριμάσει. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία από ραπανάκια για να διαλέξετε. Και είναι υπέροχο γιατί μπορείτε να φυτέψετε και να μαζέψετε ραπανάκια πολλές φορές σε οποιαδήποτε εποχή φύτευσης. Ωστόσο, καθώς δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στο χώμα, είναι δύσκολο να πείτε πότε να μαζέψετε το ραπανάκι. Έχοντας αυτό κατά νου, ετοιμάσαμε έναν οδηγό για να σας βοηθήσουμε. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φύτευση και τη συγκομιδή ραπανιών.

Πόσο χρόνο χρειάζονται για να αναπτυχθούν τα ραπανάκια;

Συνήθως δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μπορέσετε να μαζέψετε το ραπανάκι σας. Τα ραπανάκια μπορούν να πάνε από σπόρο σε γλάστρα σε τρεις εβδομάδες για τις περισσότερες ποικιλίες. Ωστόσο, μερικά μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε εβδομάδες ή και περισσότερο πριν να είναι έτοιμα.

Παρακαλώ διαβάστε: Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Σας ενθαρρύνουμε να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, κάνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις. Διαβάστε τη Δήλωση Αποκάλυψης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ημερομηνιών ωρίμανσης για μερικές ποικιλίες ραπανάκι.

Πλάνης

Αυτή η ανθεκτική στη θερμότητα ποικιλία μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες για να ωριμάσει.

Λευκό τοπ με λάμψη

Χρειάζονται περίπου 24 ημέρες για να ωριμάσει αυτή η διασταυρούμενη ποικιλία ραπανάκι με γλυκιά γεύση.

Ισπανικός γύρος

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες και μπορεί να χρειαστούν έως και 55 ημέρες για να ωριμάσουν.

China Rose

Μια ήπια ποικιλία ραπανάκι που χρειάζεται περίπου 50-60 ημέρες για να ωριμάσει.

Πότε να επιλέξετε ραπανάκια

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν τα φυτά σας ραπανάκι είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Ρίζες μήκους ίντσας

Θα ξέρετε πότε τα ραπανάκια είναι ώριμα για μάζεμα όταν οι ρίζες τους έχουν μεγαλώσει σε μήκος περίπου μία ίντσας.

Για να ελέγξετε το μήκος των ριζών, θα πρέπει να θυσιάσετε ένα φυτό. Απλώς το τραβάτε και βλέπετε πόσο μακριά είναι η μικρή ουρά του φυτού. Εάν είναι λιγότερο από μια ίντσα, τότε πρέπει να περιμένετε για ίσως μια εβδομάδα περισσότερο. Και μετά τραβήξτε ξανά ένα άλλο περίπου μια εβδομάδα αργότερα για να ελέγξετε.

Σπρώξιμο έξω από το χώμα

Όταν γίνουν αρκετά μεγάλα, θα δείτε λίγο από το ραπανάκι να προσπαθεί να ξεκολλήσει από το χώμα. Λίγο από το πάνω μέρος θα αρχίσει να φουσκώνει και να προεξέχει από τη γη.

Διάμετρος έως 4 ίντσες

Ένας τρίτος τρόπος για να το καταλάβετε είναι κοιτάζοντας τη διάμετρο του ραπανιού. Το μέγεθος κατά την ωρίμανση θα διαφέρει για κάθε ποικιλία. Τα μικρότερα ραπανάκια μπορούν να φτάσουν σε πάχος έως και 1 ίντσα. Τα μεγαλύτερα μπορεί να μεγαλώσουν σε διάμετρο περίπου 4 ίντσες.

Ελέγξτε λοιπόν την αναμενόμενη διάμετρο στο πακέτο σπόρων και συγκρίνετε το με το φυτό θυσίας που βγάλατε από το έδαφος.

Ένας άλλος τρόπος να το καταλάβετε είναι να τρίψετε λίγο χώμα γύρω από το φύλλωμα μέχρι να δείτε το ραπανάκι. Θα μπορείτε να πείτε πόσο μεγάλο είναι χωρίς να ενοχλήσετε το φυτό.

Καλό είναι να μην αφήνετε το ραπανάκι στο χώμα για πολλή ώρα. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να τα επιλέξετε μόλις ωριμάσουν. Αν περιμένετε, οι ρίζες γίνονται πολύ σκληρές και η γεύση γίνεται ακόμα πιο αφράτη και πικάντικη. Αν τα αφήσετε στο χώμα για πολλή ώρα, δεν θα μπορείτε να τα φάτε καθόλου.

Πώς να μαζέψετε ραπανάκια

Κρατήστε το φυτό από τη βάση του φυλλώματος και τραβήξτε το έξω από το χώμα. Κρατήστε το αρκετά σταθερά για να μπορείτε να τραβήξετε, αλλά προσέξτε να μην αφαιρέσετε το φύλλωμα μακριά από τις ρίζες. Διαφορετικά, δεν θα είναι εύκολη η συγκομιδή. Εάν δεν κουνιέται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό εργαλείο χειρός κηπουρικής για να χαλαρώσετε λίγο το χώμα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν μπορείτε να τα αφήσετε να μείνουν στο έδαφος για πολύ καιρό. Επομένως, πρέπει να μαζέψετε την ώριμη σοδειά ταυτόχρονα. Το καλό είναι ότι το ραπανάκι παγώνει αρκετά καλά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το πετάξετε. Μπορείτε να το διατηρήσετε φρέσκο ​​στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.

Μόλις μαζέψετε τα ραπανάκια σας, κόψτε το πάνω μέρος, στη συνέχεια πλύνετε και παγώστε για να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο.

Το φυλλώδες πράσινο μέρος του ραπανιού είναι επίσης βρώσιμο. Δεν χρειάζεται να το πετάξεις έξω.

Πώς να καλλιεργήσετε ραπανάκια

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να καλλιεργείτε ραπανάκια εάν θέλετε να έχετε καλή σοδειά. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια ραπανιών με τον σωστό τρόπο.

Πότε να φυτέψετε

Μπορείτε να φυτέψετε ραπανάκια όλο το χρόνο. Ωστόσο, όταν καίει, μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να φυτέψετε σπόρους ραπανάκι, καθώς η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ υψηλή.

Πρέπει επίσης να διαβάσετε τη συσκευασία των σπόρων για να δείτε την προτεινόμενη περίοδο φύτευσης για τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Πού να φυτέψετε

Το ραπανάκι αναπτύσσεται καλά σε πολλά εδάφη. Επειδή όμως είναι ριζικό φυτό, θα αναπτυχθεί καλύτερα σε χαλαρά εδάφη με μεγαλύτερη αποστράγγιση. Τα συμπαγή όπως ο πηλός δεν προάγουν πραγματικά μια καλή συγκομιδή.

Λέγεται, πριν φυτέψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χαλαρώσει καλά το χώμα σας. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη άμμο στο έδαφος εάν είναι πολύ συμπαγές. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπετε τη συσσώρευση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουν οι ρίζες του ραπανιού να βρουν το χώρο για να αναπτυχθούν.

Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγη οργανική ύλη στο έδαφος για να το χαλαρώσετε ελαφρώς.

Εάν δεν προετοιμάσετε το έδαφος στην εντέλεια, θα πάρετε παραμορφωμένα ραπανάκια. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυτό μπορεί να χρειαστεί να στρίψει και να γυρίσει για να βρει το δρόμο του. Ο στόχος είναι να παράγεις όμορφα διαμορφωμένα ραπανάκια, οπότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι το χώμα είναι τέλειο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κάνει αρκετά στο χώμα;

Για να μάθετε αν το χώμα σας είναι τώρα έτοιμο για τους σπόρους σας, δεν έχετε παρά να βυθίσετε το χέρι σας στο έδαφος. Αν περνάει εύκολα, αυτό σημαίνει ότι το χώμα είναι εντάξει.

Εάν, ωστόσο, δεν μπορείτε να περάσετε το χέρι σας, έχετε ακόμα λίγη δουλειά να κάνετε.

Πώς να φυτέψετε

Αφού προετοιμάσετε το χώμα, μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους του ραπανιού απευθείας στο χώμα. Δεν χρειάζεται μεταφύτευση. Αυτό συμβαίνει γιατί αν ενοχλήσετε τις ρίζες, τα φυτά σας μπορεί να μην αναπτυχθούν όπως αναμένεται.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τους σπόρους σας, προσπαθήστε να τους τοποθετήσετε επαρκή χώρο. Κατά κανόνα, διατηρήστε μια απόσταση 1 έως 4 ίντσες μεταξύ των φυτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιεργειών σας.

Θυμηθείτε να μην τα βάζετε πολύ βαθιά μέσα. Περίπου μισή ίντσα βάθος είναι αρκετά κοντά στην επιφάνεια για να αναπτυχθούν οι σπόροι.

Θα αρχίσετε να βλέπετε τους νέους βλαστούς περίπου μετά από 45 ημέρες. Εάν είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, ίσως χρειαστεί να τους αραιώσετε.

Όταν έχετε φυτέψει, βάλτε λίγο σάπια φύλλα στα φυτά για να τα βοηθήσετε να είναι καλύτερα τόσο σε ζεστές όσο και σε κρύες θερμοκρασίες.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν φυτεύετε ραπανάκια

Παράσιτα και ασθένειες

Θα πρέπει να προσέχετε τα παράσιτα και τις ασθένειες που συνήθως επιτίθενται στα ραπανάκια. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.

• Clubroot
• Ρίζα σκουλήκι
• Σκαθάρια ψύλλων

Υγρασία

Η διατήρηση της υγρασίας των φυτών αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα φυτά λαμβάνουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Ίσα ίσα για να διατηρηθεί υγρό αλλά όχι τόσο ώστε να σαπίσει. Περίπου 1 έως 2,5 ίντσες βάθος μούλιασμα θα κάνει.

Πένθιμα ενδύματα χήρας

Επειδή το ραπανάκι είναι ριζικό φυτό, δεν μεγαλώνει πολύ από πάνω. Οποιαδήποτε ζιζάνια θα ξεπεράσουν γρήγορα τα φύλλα του ραπανιού και θα καταλήξουν να ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Γι‘ αυτό θα πρέπει να διατηρείτε την περιοχή εντελώς καθαρή χωρίς ζιζάνια.

Ηλιακό φως

Τα ραπανάκια κάνουν καλύτερα στο άμεσο ηλιακό φως. Αποφύγετε λοιπόν να τα φυτέψετε σε σκιερές περιοχές.

Χρήσιμες συμβουλές για την κηπουρική με ραπανάκια

Φροντίστε το έδαφος

Εάν παρατηρήσετε κάποια κρούστα ή ξήρανση, περάστε απαλά τα δάχτυλά σας μέσα από το χώμα για να αεριστεί. Εάν το χώμα συμπιέζεται ή αρχίσει να γίνεται κρούστα, δεν θα είναι αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα ραπανάκια.

Μην βάζετε πολύ αζωτούχο λίπασμα. Αυτό δεν θα κάνει τις ρίζες σας από το ραπανάκι να μεγαλώσουν. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η χρήση πολλών λιπασμάτων με βάση το άζωτο θα κάνει τα φύλλα πολύ μεγάλα, αλλά δεν θα κάνει πολλά για τις ρίζες.

Επίσης, χρησιμοποιήστε την οργανική ύλη με φειδώ γιατί μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Φύτευση Companion

Καλλιεργήστε τα ραπανάκια σας μαζί με ένα διαφορετικό φυτό. Το άλλο φυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των παρασίτων. Χρήσιμα φυτά συντροφιάς για το ραπανάκι σας περιλαμβάνουν το αγγούρι και το σκουός.

Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε τα ραπανάκια μαζί με άλλα ριζικά φυτά όπως τα καρότα. Το ραπανάκι θα βοηθήσει να χαλαρώσουν τα εδάφη ώστε να αναπτυχθούν τα άλλα φυτά. Θα μαζέψετε το ραπανάκι σας πριν τα καρότα πλησιάσουν στην ωρίμανση, οπότε δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός.

συμπέρασμα

Η καλλιέργεια ραπανιού είναι μια σχετικά εύκολη και απλή διαδικασία. Με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορείτε να συγκομίσετε τη σοδειά σας σε 21 έως 60 ημέρες.

Απαιτεί μια μικρή δοκιμή και λάθος για να μάθετε πότε είναι έτοιμα. απλά τραβήξτε ένα για να δείτε αν είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις γίνουν αρκετά μεγάλα, μαζέψτε τη σοδειά σας και απολαύστε μια ποικιλία από πιάτα με ραπανάκι.

Απλώς θυμηθείτε να μην αφήνετε τη σοδειά σας στο έδαφος για πολύ καιρό, διαφορετικά κινδυνεύετε να τα χάσετε όλα.

Καλλιεργείτε ραπανάκια και δεν είστε σίγουροι πότε να μαζέψετε ραπανάκια για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τραχιά ή ακαθάριστα;  Αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα οδηγήσετε στην καλλιέργεια ραπανάκια για αρχάριους θα σας δείξει πώς!