Πώς η στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά μπορεί να βοηθήσει στο να κάνουμε τις συσκευασίες των τροφίμων μας απαλλαγμένες από τοξικές ουσίες

Πώς η στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά μπορεί να βοηθήσει στο να κάνουμε τις συσκευασίες των τροφίμων μας απαλλαγμένες από τοξικές ουσίες

Oktober 4, 2022 0 Von admin

Από τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας τον Δεκέμβριο του 2019, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν τρόπο λειτουργίας για μια συστημική αλλαγή. ο Στρατηγική για τα Χημικά για την Αειφορία (CSS) που εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα βοηθούσε καταπολέμηση των τοξικών χημικών ουσιών και της ρύπανσης που είναι επιζήμια τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τα οικοσυστήματα. Εάν εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση – θα μείνει στη μνήμη μας ως το σημείο καμπής στην ιστορία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα και της προστασίας των καταναλωτών.

Και ήρθε η ώρα να συμβεί αυτό – Η βασική νομοθεσία για την επαφή με τα τρόφιμα είναι 45 ετών και δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί συστηματικά. Η αναμόρφωση αυτής της νομοθεσίας θα πρέπει να διέπεται από μια βασική αρχή της CSS: την εξάλειψη των επικίνδυνων χημικών ουσιών από τα προϊόντα.

Γιατί πρέπει οι κατασκευαστές να αναγκαστούν να αφαιρέσουν όλες τις τοξικές χημικές ουσίες από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα;

Σχεδόν οτιδήποτε τρώμε και πίνουμε έρχεται σε επαφή με υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM). από συσκευασίες τροφίμων, μπουκάλια ποτών, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μαγειρικά σκεύη μέχρι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων. Μπορούν να κατασκευαστούν από / περιέχουν διαφορετικούς τύπους υλικών: μέταλλα, γυαλί, κεραμικά, χαρτί, ξύλο, μπαμπού και φυσικά πλαστικό – σε όλες τις πολλές μορφές του.

Και αυτό είναι μόνο μια κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν επίσης χιλιάδες χημικές ουσίες στο FCM που μπορούν δυνητικά να μεταναστεύσουν στο φαγητό ή το ποτό μας και τελικά να καταλήξουν στο σώμα μας. Μόνο στην Ευρώπη, κάποιοι 8.000 χημικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευασίες τροφίμων και άλλα FCM, και δυστυχώς πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι τοξικές; Μερικοί διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει Καρκίνος (παγκόσμια ποσοστά καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του προστάτη, των όρχεων και του θυρεοειδούς έχουν αυξάνονται τα τελευταία 40-50 χρόνια), οδηγεί σε αγονία (από το 1973 έως το 2011, ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων των ανδρών στις δυτικές χώρες μειώθηκε κατά 59%), βλάπτουν την ανάπτυξη (αυξανόμενοι κίνδυνοι για προβλήματα μάθησης, προσοχής και συμπεριφοράς του παιδιού, με το κόστος που σχετίζεται με νευροαναπτυξιακή νόσο και απώλεια IQ φτάνοντας τα 157 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως) και επηρεάζουν τη νευρική μας και ανοσοποιητικά συστήματα (πολλαπλασιάζοντας έως και 4 φορές την πιθανότητα να αρρωστήσουν τα παιδιά). Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι για πολλά από τα χημικά στο FCM, δεν έχουμε απλώς μια αξιολόγηση ασφάλειας.

Πράγματι, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι εκτίθενται σε επιβλαβείς χημικές ουσίες είναι μέσω των τροφίμων και των ποτών και των προϊόντων που χρησιμοποιούμε για τη συσκευασία, την αποθήκευση και το μαγείρεμα τροφίμων. Ειρωνικώς, Οι κανόνες της ΕΕ για τα χημικά FCM είναι λιγότερο προστατευτικοί από άλλους κανονισμούς της ΕΕ για τα χημικά. Ορισμένες γνωστές τοξικές χημικές ουσίες (αναγνωρισμένες ως ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία) συμπεριλαμβανομένου ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), δισφαινόλη Α (BPA) και φθαλικές ενώσεις (όπως το DEHP), περιορίζονται από άλλες εφαρμογές, αλλά εξακολουθούν να επιτρέπονται για χρήσεις που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Πολλοί παραγωγοί τροφίμων και ποτών δεν σκέφτονται δύο φορές να εμπλουτίσουν τα προϊόντα τους με αναπαραγωγικό DEHP, ανοσοτοξικό BPA, αύξηση της χοληστερόλης PFAS, και άλλες τοξικές χημικές ουσίες.

Ασφαλές ή μη ασφαλές – αυτό είναι το ερώτημα

Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι οποιοδήποτε υλικό έρχεται σε επαφή με τρόφιμα δεν πρέπει να απελευθερώνει χημικές ουσίες στο φαγητό ή το ποτό σε ποσότητες που μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Δυστυχώς, ο σημερινός τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε πόσο ένα χημικό είναι ασφαλές ή επιβλαβές για την υγεία μας αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ορισμένες χημικές ουσίες, όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, έχουν πολύ χαμηλά όρια επίδρασης που δεν μπορούν να μετρηθούν στην πράξη. Επίσης, Η τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας οποιασδήποτε χημικής ουσίας απαιτεί πολλά χρόνια αναζήτησης ισχυρών επιστημονικών στοιχείων, κοστίζει στην κοινωνία πολλά χρήματα και συχνά καταλήγει σε έναν περιορισμό που είναι απλώς πολύ αργά. Για παράδειγμα, για πολλά χρόνια, μας είπαν ότι είναι ασφαλές να καταναλώνουμε έως και 4 μικρογραμμάρια BPA ανά κιλό του σώματός μας την ημέρα. Αλλά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτό η ασφαλής δόση πρέπει να μειωθεί κατά 100.000 φορές και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε πολύ περισσότερη BPA από αυτή που επιτρέπεται σύμφωνα με το προτεινόμενο όριο, και υπάρχει ανησυχία για την υγεία από τη διατροφική έκθεση για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Και τέλος, οι χημικές ουσίες που μεταναστεύουν από αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους ανά ουσία. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή, είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα σύμπλεγμα κοκτέιλ χημικών: δεκάδες αν όχι εκατοντάδες γνωστές και ύποπτες επιβλαβείς χημικές ουσίες που μεταναστεύουν από αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και άλλες πηγές, όπως προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υφάσματα, προϊόντα καθαρισμού, έπιπλα, για να αναφέρουμε μερικά. Ποιος δεν ξέρει ένα παλιό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά». Λοιπόν, ένα «λίγο» μείγμα επικίνδυνων χημικών ουσιών την ημέρα μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι ισχύοντες κανόνες δεν είναι τόσο ισχυροί όσο θα έπρεπε.

Οι χημικές ουσίες στο επίκεντρο

Και εδώ είναι που οι δράσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα χημικά (με το 2022 ως ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα) θα πρέπει να βοηθήσουν και να παρέχουν τη σωστή κατεύθυνση για την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την επαφή με τα τρόφιμα:

  • Επεκτείνετε τη γενική προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνου για να διασφαλίσετε ότι τα καταναλωτικά προϊόντα δεν περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνους, γονιδιακές μεταλλάξεις, επηρεάζουν το αναπαραγωγικό ή το ενδοκρινικό σύστημα ή είναι ανθεκτικά και βιοσυσσωρεύσιμα και τοξικά.

Η προσέγγιση της «γενικής προσέγγισης για τη διαχείριση κινδύνου» αποτελεί θεμελιώδη απόκλιση από τους ισχύοντες κανόνες FCM, δηλαδή τον καθορισμό ορίων για την ποσότητα μιας ουσίας που επιτρέπεται να μεταναστεύει στα τρόφιμα. Η γενική αξιολόγηση κινδύνου, που ονομάζεται επίσης προσέγγιση βάσει κινδύνου, στοχεύει τα χημικά για ρυθμιστική δράση με βάση τις εγγενείς ιδιότητες κινδύνου – ανεξάρτητα από το πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν οι περισσότερες επικίνδυνες χημικές ουσίες από καταναλωτικά προϊόντα (χωρίς έκθεση = κανένας κίνδυνος).

  • Εισαγωγή ή ενίσχυση διατάξεων για να ληφθούν υπόψη οι συνδυαστικές επιδράσεις των χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι μπορούν να παρατηρηθούν αρνητικές επιπτώσεις όταν οι μεμονωμένες χημικές ουσίες στο μείγμα είναι παρόντες σε ή κάτω από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές. Είναι καιρός να διασφαλίσουμε την κατάλληλη προστασία από την πραγματική μας έκθεση σε μεγάλο αριθμό διαφορετικών χημικών ουσιών.

  • Ενημερώστε τις απαιτήσεις πληροφοριών για να επιτρέψετε τον εντοπισμό ενδοκρινικών διαταραχών στη σχετική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η έλλειψη κατάλληλης ρύθμισης των EDC είναι α μεγάλης κλίμακας επικίνδυνο πείραμα με τις ορμόνες μας, ειδικά τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το αναπαραγωγικό σύστημα των παιδιών μας. Μια ασφαλέστερη και προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ενδοκρινικών διαταραχών είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, η CSS θα υποστηρίξει μια ομαδική αξιολόγηση χημικών ουσιών με παρόμοιους κινδύνους. Αυτή η προσέγγιση θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες και, κυρίως, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση λυπηρή αντικατάσταση (δηλαδή αντικατάσταση μιας επιβλαβούς χημικής ουσίας με παρόμοιες, δυνητικά τοξικές, εναλλακτικές).

Από την άποψη της δημόσιας υγείας, η CSS θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα εισάγοντας νομικές απαιτήσεις στις πρωτοβουλίες για βιώσιμα προϊόντα και καθοδηγεί την επίτευξη κύκλων καθαρών υλικών μέσω κατάλληλων διατάξεων στη νομοθεσία, όπως οι συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας Διευθυντικός.

Αυτό που είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό, είναι πώς θα γίνουν τα πράγματα στην πράξη – πώς εφαρμόζονται αυτές οι ενέργειες και πώς θα βελτιωθεί η νομοθεσία FCM τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμεΑς κάνουμε τη συσκευασία των τροφίμων μας χωρίς τοξικά!