Πώς να αποφύγετε την υπνηλία κατά τη μελέτη (13 τρόποι για να παραμείνετε ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι)

Πώς να αποφύγετε την υπνηλία κατά τη μελέτη (13 τρόποι για να παραμείνετε ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι)

August 31, 2022 0 Von admin

Πώς να αποφύγετε την υπνηλία κατά τη μελέτη της επιλεγμένης εικόνας

Πιάνεις ποτέ τον εαυτό σου να γνέφει, παρόλο που έχεις τεστ την επόμενη μέρα;

Αν ναι, αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αποφύγετε την υπνηλία ενώ μελετάτε;

Ως μαθητής, ξέρω ότι η σχολική εργασία μπορεί να σε κουράσει. Η μελέτη απαιτεί πολλή συγκέντρωση και χρόνο, ειδικά την περίοδο των εξετάσεων.

Είναι φυσικό να εμφανίζονται αισθήματα κούρασης αφού κοιτάζετε τον υπολογιστή σας για ώρες ή διαβάζετε πάνω από σελίδες και σελίδες σημειώσεων – ακόμα κι αν είστε καλά ξεκούραστοι.

Αλλά θυμήσου, σπουδάζεις για κάποιο λόγο.

Θέλετε να κατακτήσετε τις έννοιες και να πάρετε καλούς βαθμούς. Αν αποκοιμηθείτε ενώ μελετάτε, θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.

Για να σας βοηθήσω, έχω βρει 13 τρόπους για να μείνετε ξύπνιοι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ακολουθήστε αυτές τις υποστηριζόμενες από έρευνες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της μελέτης και θα πετύχετε άσσο στις εξετάσεις σας!

(Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει και τον δωρεάν οδηγό γρήγορης δράσης παρακάτω.)

1. Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να συρθείτε στο κρεβάτι, να χαλαρώσετε και να αρχίσετε να διαβάζετε τις σημειώσεις σας, αποφύγετε να το κάνετε αυτό. Πιθανότατα να το έχετε ξανακάνει αυτό και να κοιμηθήκατε άθελά σας.

Ερευνα έχει διαπιστώσει ότι το μαθησιακό σας περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που μελετάτε και, με τη σειρά του, το πόσο επιτυχημένος είστε στο σχολείο.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μαθησιακή σας ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και του θορύβου. Ένα περιβάλλον που προάγει τη μάθηση έχει αποδειχθεί ότι παρακινεί, εμπλέκει και αυξάνει τις δυνατότητες μάθησης των μαθητών.

Βγείτε λοιπόν έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Κυριολεκτικά!

Αποφύγετε οποιοδήποτε μέρος που συνδέετε με ύπνο ή μεσημεριανό ύπνο. Αντ ‚αυτού, πηγαίνετε σε ένα καφέ, μια βιβλιοθήκη ή ακόμα και έξω στη φύση για να τονώσετε το μυαλό σας και να ενεργοποιήσετε αυτήν την κατάσταση «χρόνου μελέτης».

2. Προσέξτε τη στάση σας

Το να κάθεσαι σε όρθια θέση ενώ μελετάς είναι γνωστό ότι ενισχύει τη συγκέντρωση και μειώνει την κόπωση.

Υιοθετήστε μια άνετη θέση καθίσματος και κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά.

Σύμφωνα με Ορθιος, περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και 1.000 τρισεκατομμύρια συναπτικές συνδέσεις βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός σας βασίζεται σε αυτούς τους νευρώνες και τις συνάψεις για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη μετάδοση πληροφοριών.

Θα εστιάσετε καλύτερα μόλις βελτιώσετε τη στάση σας, βελτιώνοντας επίσης το οξυγόνο και την κυκλοφορία του αίματος του σώματός σας. Επιπλέον, το να κάθεσαι σε όρθια θέση βοηθά στο να μην σε πάρει ο ύπνος.

3. Δημιουργήστε μια στρατηγική μελέτης

ρύθμιση χρονοδιακόπτη για μελέτη συγκεντρωμένηΌσον αφορά την αποφυγή της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της μελέτης, πρέπει να έχετε ένα σχέδιο που μπορεί να σας καθοδηγήσει προς την επιτυχία.

Πριν ξεκινήσετε κάθε συνεδρία μελέτης, αποφασίστε τι θέλετε να επιτύχετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Σας συνιστώ να εργαστείτε σε σύντομες, εστιασμένες χρονικές περιόδους 30 έως 40 λεπτών.

Πώς σας βοηθά αυτή η μέθοδος για να αποφύγετε την υπνηλία ενώ μελετάτε;

Σας επιτρέπει να αφιερώσετε την αμέριστη προσοχή σας στη μελέτη του υλικού για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Θα είχατε επίσης καθορίσει ακριβώς το υλικό που σκοπεύετε να καλύψετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μελέτης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αναλύσετε το υλικό σε διαφορετικές ενότητες και να αφιερώσετε 30 λεπτά εστιάζοντας σε κάθε ένα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα μεταξύ κάθε συνεδρίας μελέτης για να επαναφορτιστείτε πριν βουτήξετε στην επόμενη.

Κρατήστε τα διαλείμματα σύντομα – 5 έως 10 λεπτά γενικά ώστε να παραμείνετε σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσετε αυτό που σχεδιάζατε να δουλέψετε.

4. Μείνετε ενυδατωμένοι

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι περίπου 75% νερό.

Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, οδηγεί σε αφυδάτωση, η οποία μετατρέπεται σε κόπωση, πονοκεφάλους, έλλειψη διανοητικής διαύγειας, στρες και προβλήματα ύπνου.

Φυσικά, όλα αυτά είναι θέματα που θέλετε να αποφύγετε όταν μελετάτε.

Ερευνα δείχνει ότι η παραμονή ενυδατωμένη αυξάνει τις ακαδημαϊκές σας επιδόσεις. Έχετε λοιπόν πάντα ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας ενώ μελετάτε για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι.

5. Τρώτε τις σωστές τροφές

Εάν θέλετε να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και εγρήγορση, επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για να συνεχίσετε τη μέρα (ή τη νύχτα) της μελέτης.

Προσθέστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη στη διατροφή σας επίσης.

Υγιεινή τροφή εγκεφάλου για μελέτη περιλαμβάνει πρωτεΐνη από πηγές όπως κρέας, αυγά, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

6. Χρησιμοποιήστε ενεργητικές μεθόδους μάθησης

Αν απλώς διαβάζετε παθητικά τις σημειώσεις ή το σχολικό σας βιβλίο, είναι βέβαιο ότι θα αισθανθείτε υπνηλία. Αλλά αν μάθετε ενεργά το υλικό, η συγκέντρωσή σας θα βελτιωθεί.

Ακολουθούν ορισμένες ενεργές μέθοδοι μάθησης που προτείνω:

  • Καταγράψτε τις ερωτήσεις που έχετε καθώς διαβάζετε
  • Δημιουργήστε συνοπτικές σημειώσεις για κάθε θέμα
  • Διδάξτε τους άλλους ανθρώπους για αυτά που έχετε μάθει
  • Συζητήστε το θέμα με τους συμμαθητές σας
  • Σκεφτείτε τις πραγματικές εφαρμογές αυτού που μαθαίνετε
  • Εξερευνήστε μελέτες περιπτώσεων που σχετίζονται με το θέμα

7. Εναλλάσσετε εργασίες περιοδικά

έφηβος που εστιάζει σε ένα μαθηματικό πρόβλημα

Το να κάνεις πάρα πολλά από ένα πράγμα μπορεί να γίνει κουραστικό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοδική εναλλαγή των καθηκόντων σας μπορεί να κρατήσει τα πράγματα ενδιαφέροντα και να αποτρέψει το μυαλό σας από το να ξεφύγει ενώ μελετάτε.

Εάν αλλάζετε εργασίες πολύ συχνά (π.χ. κάθε 15 λεπτά ή λιγότερο), θα δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε βαθιά στην εργασία που έχετε.

Σας συνιστώ να εστιάσετε σε μια εργασία για τουλάχιστον 30 έως 40 λεπτά πριν αλλάξετε σε μια άλλη εργασία.

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με ένα «τύπο» μελέτης, όπως η ανάγνωση των σημειώσεων σας και η επισήμανση των βασικών σημείων. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε έναν άλλο τύπο μελέτης όπου ολοκληρώνετε μερικά προβλήματα εξάσκησης.

Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν την προσέγγιση, ενώ παράλληλα εφαρμόζετε μεθόδους που σας επιτρέπουν να μελετάτε έξυπνα, θα είστε στο σωστό δρόμο!

8. Κινήστε το σώμα σας

Η καθημερινή άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ατελείωτα, από την ενδυνάμωση του σώματος μέχρι την ανανέωση του μυαλού.

Είμαστε Fitness Freaks είναι υπέρμαχος της εκτέλεσης αεροβικών ασκήσεων για την αποφυγή αίσθημα λήθαργου.

Ξεκινώντας τη συνεδρία μελέτης σας με μια γρήγορη άσκηση, όπως το jumping jacks, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και βελτιώνει την εστίασή σας.

Η προσθήκη jumping jacks στην καθημερινή σας ρουτίνα αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου, ενισχύει τη νοητική γνώση, αυξάνει την ευτυχία και βελτιώνει τη συνολική σας απόδοση.

9. Πάρτε έναν υπνάκο

Θα χαρείτε να ακούσετε ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι καλό πράγμα!

Τα οφέλη για την υγεία των δυνάμεων υπνάκων περιλαμβάνουν ενισχυμένη μακροπρόθεσμη μνήμη, καλύτερο λογικό συλλογισμό, αυξημένη δημιουργικότητα και βελτιωμένη γνωστική απόδοση.

Η ιδανική ώρα για να πάρετε έναν υπνάκο είναι μεταξύ 12:30 μ.μ. και 2 μ.μ. Θα θελήσετε να αποφύγετε να πάρετε ένα πολύ αργά την ημέρα γιατί θα επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε αργότερα.

Αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να περιμένετε μέχρι αργότερα μέσα στην ημέρα, ένας 10λεπτος υπνάκος ενέργειας είναι ιδανικός και δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα ύπνου σας.

10. Επιλέξτε το σωστό είδος φωτισμού

Αισθάνεστε υπνηλία ενώ μελετάτε; Η επιλογή του φωτισμού σας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει.

Γνωρίζατε ότι το χρώμα του φωτός που χρησιμοποιείτε κατά τη μελέτη μπορεί να έχει αντίκτυπο στο επίπεδο της υπνηλίας σας;

Πληροφορίες φωτισμού LED δηλώνει ότι τα ψυχρά ανοιχτά χρώματα –μπλε και λευκά– είναι τα καλύτερα LED για μελέτη. Μιμούμενοι το φως της ημέρας, σας βοηθούν να παραμένετε ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι.

Θα νιώσετε πιο προσεκτικοί και σε εγρήγορση όταν μελετάτε με πιο ψυχρά χρώματα.

Αλλά ξεκινώντας λίγες ώρες πριν τον ύπνο, σας συνιστώ να μελετάτε με πιο ζεστά χρώματα, όπως το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αυτό γίνεται για να μην έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε.

11. Βρείτε έναν φίλο μελέτης

ομάδα μελέτης

Δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα – αυτό ισχύει επίσης για κίνητρα και ηθική υποστήριξη.

Όταν έχετε έναν φίλο μελέτης, μπορείτε να δίνετε κίνητρα ο ένας στον άλλον καθ‘ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ο ένας τον άλλον κάνοντας ερωτήσεις και αναπηδώντας ιδέες ο ένας από τον άλλο.

Ένα πλεονέκτημα αυτού είναι ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκοιμηθείτε ενώ σπουδάζετε στην εταιρεία κάποιου άλλου.

Θα κρατήσετε το μυαλό σας διεγερμένο και πιο σε εγρήγορση. Αν δείτε ότι ο φίλος σας στη μελέτη αρχίζει να κουνάει το κεφάλι του, δώστε του μια απαλή ώθηση και ενθαρρύνετέ τον να συνεχίσει.

12. Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο

Μπορεί να είναι περίεργο να δούμε μια συμβουλή που σχετίζεται με τον πιο ποιοτικό ύπνο σε αυτήν τη λίστα, αλλά την έβαλα εδώ για έναν λόγο.

Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα στις συνεδρίες μελέτης σας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους υγιείς ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

Αυτή η ερευνητική μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ ποιότητας ύπνου και ακαδημαϊκών επιδόσεων σε φοιτητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακαδημαϊκή επίδοση συσχετίστηκε θετικά με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, υψηλότερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη συνέπεια στον ύπνο.

Επομένως, βάλτε ως προτεραιότητα να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε φυσικά χωρίς ξυπνητήρι όποτε μπορείτε.

13. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλο ή το στυλό σας ως οδηγό κατά την ανάγνωση

Μερικές φορές, η χρήση ενός οδηγού στον οποίο θα εστιάσετε ενώ μελετάτε μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε χρησιμοποιώντας ένα στυλό ως οδηγό ενώ διαβάζετε ένα σχολικό βιβλίο ή τις σημειώσεις σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο αντικείμενο έχετε στη διάθεσή σας.

Αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και θα σας αποτρέψει από την αφηρημάδα. Η αποτελεσματικότητά σας στην ανάγνωση θα αυξηθεί επίσης!

συμπέρασμα

Η μελέτη μπορεί να είναι μια κουραστική εργασία που μπορεί να κάνει τους μαθητές να αισθάνονται κουρασμένοι και κουρασμένοι.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε, τότε είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε μια προσέγγιση που λειτουργεί για εσάς για να αποφύγετε την υπνηλία.

Ακολουθώντας τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο για να μείνετε ξύπνιοι ενώ μελετάτε, είναι σίγουρο ότι θα γίνετε καλύτερος μαθητής!