Πώς να τροποποιήσετε την κεφαλίδα και το υποσέλιδο του θέματος WordPress

Πώς να τροποποιήσετε την κεφαλίδα και το υποσέλιδο του θέματος WordPress

Mai 1, 2023 0 Von admin

Μια τυπική ιστοσελίδα έχει μια περιοχή κεφαλίδας και υποσέλιδου. Αυτές οι δύο ενότητες είναι κρίσιμες επειδή περιέχουν βασικές πληροφορίες για τον ιστότοπό σας. Συνήθως, οι περισσότεροι επισκέπτες σε έναν ιστότοπο θα παρατηρήσουν πρώτα την κεφαλίδα πριν από οτιδήποτε άλλο και μπορούν να κάνουν κρίσεις για τον ιστότοπο με βάση την εντύπωση που έχουν για την κεφαλίδα. Περιττό να πούμε ότι τα τμήματα κεφαλίδας και υποσέλιδου αξίζουν περισσότερη προσοχή όταν σχεδιάζοντας τις σελίδες σας.

Η κεφαλίδα και το υποσέλιδο θέματος WordPress

Το WordPress χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα προτύπων όπου όλο το περιεχόμενο της κεφαλίδας περιέχεται σε ένα κομμάτι κώδικα που είναι αποθηκευμένο στο header.php αρχείο προτύπου. Ομοίως, το περιεχόμενο υποσέλιδου αποθηκεύεται στο υποσέλιδο.php αρχείο. Ο κώδικας σε αυτά τα αρχεία είναι ως επί το πλείστον απλό HTML με κομμάτια κώδικα PHP (ετικέτες προτύπου) που εμφανίζουν τα μεταδεδομένα δυναμικά.

Η βασική κεφαλίδα του WordPress έχει δύο μέρη: το κορυφαίο μέρος είναι το τμήμα μετα-κεφαλίδας όπου μπορείτε να εισαγάγετε ετικέτες μεταδεδομένων για SEO σκοποί. Περιέχει επίσης συνδέσμους προς τα φύλλα στυλ του θέματος. Το κάτω μέρος της κεφαλίδας περιέχει όλες τις πληροφορίες επωνυμίας σας (όνομα εταιρείας ή ιστότοπου, λογότυπο και ετικέτα).

Το κλασικό υποσέλιδο έχει επίσης δύο κύριες ενότητες: η ανώτερη ενότητα περιέχει τον χάρτη ιστότοπου, κουμπιά κοινωνικής δικτύωσηςπολιτική απορρήτου, νομικές αποποιήσεις ευθυνών και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τον ιστότοπό σας, ενώ το κάτω μέρος περιέχει πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων και την ημερομηνία. Ωστόσο, μπορείτε να διαιρέσετε το υποσέλιδο σας σε πολλές στήλες αντί σε δύο οριζόντιες σειρές.

Ως επί το πλείστον, δεν χρειάζεται να αγγίξετε τον κωδικό στο header.php αρχείο για να επεξεργαστείτε την κεφαλίδα. Τα περισσότερα θέματα συνοδεύονται από εύχρηστους πίνακες διαχείρισης για την προσαρμογή των κεφαλίδων, των υποσέλιδων και άλλων περιοχών μιας σελίδας. Ωστόσο, εάν θέλετε μια πιο προσαρμοσμένη εμφάνιση που δεν προσφέρει το θέμα σας, ίσως χρειαστεί να λερώσετε τα χέρια σας και να εμβαθύνετε στον κώδικα κεφαλίδας μαζί με τον κώδικα CSS στο φύλλο στυλ.

Σε αυτό το σύντομο σεμινάριο, θα σας δείξω πώς να εισαγάγετε ένα προσαρμοσμένο λογότυπο στην κεφαλίδα του θέματος TwentyThirteen.

Το πρώτο βήμα είναι να ρυθμίσετε ένα θυγατρικό θέμα για το θέμα TwentyThirteen:

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θέματος WordPress1

Αντιγράψτε και επικολλήστε το θέμα σας header.php αρχείο στον φάκελο του παιδικού σας θέματος. Αυτό είναι αυτό που θα επεξεργαστείτε και όχι το κύριο αντίγραφο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν θα κάνετε καμία επεξεργασία εδώ. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν στο φύλλο στυλ.

Τώρα αν αναλύσετε το header.php αρχείο, θα παρατηρήσετε ότι ο τίτλος του ιστότοπου περιέχεται στο h1 ετικέτα και εμφανίζεται από το blog_info () ετικέτα προτύπου.

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θεμάτων WordPress2

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα απλό τέχνασμα CSS για να αποκρύψουμε το κείμενο του τίτλου του ιστότοπου και να εμφανίσουμε ένα λογότυπο. Ανοιξε το στυλ.css αρχείο στο παιδικό θέμα φάκελο και επικολλήστε αυτόν τον κωδικό εκεί:

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θεμάτων WordPress3

Αλλάξτε το πλάτος και το ύψος για να ταιριάζει με τις διαστάσεις του λογότυπου σας. Και αυτό είναι όλο. Μόλις εισαγάγατε ένα λογότυπο στην κεφαλίδα του θέματος TwentyThirteen:

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θέματος WordPress4

Επεξεργασία του υποσέλιδου

Η επεξεργασία του υποσέλιδου απαιτεί είτε την τροποποίηση του κώδικα στο υποσέλιδο.php αρχείο ή κάνοντας αλλαγές στυλ σε στυλ.css ή και τα δύο. Έτσι, σε αυτό το σύντομο σεμινάριο, θα αφαιρέσουμε την πρόταση „Powered by WordPress“ στο κάτω μέρος του υποσέλιδου και θα την αντικαταστήσουμε με προσαρμοσμένες πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων και την ημερομηνία.

Αντιγράψτε το υποσέλιδο.php αρχείο στον κύριο φάκελο θεμάτων και επικολλήστε το στον φάκελο του παιδικού σας θέματος. Ανοίξτε το σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα.

Αφαιρέστε τη γραμμή που ξεκινά με ετικέτα αγκύρωσης ένα (γραμμή 19):

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θέματος WordPress5

Αυτός είναι ένας υπερσύνδεσμος που σας μεταφέρει στον ιστότοπο WordPress.org όταν κάνετε κλικ.

Θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται ο τίτλος του ιστότοπού σας μαζί με το έτος και τα πνευματικά δικαιώματα:

Σελίδα κεφαλίδας και υποσέλιδου θέματος WordPress6

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεστε την κεφαλίδα και το υποσέλιδο ενός θέματος WordPress. Να θυμάστε ότι όλες οι επεξεργασίες πρέπει να γίνονται σε θυγατρικά αρχεία θεμάτων. Διαφορετικά, θα χάσετε όλες τις αλλαγές εάν ενημερωθεί το κύριο θέμα. Εάν θέλετε μόνο να κάνετε αλλαγές διάταξης, επεξεργαστείτε το στυλ.css αρχείο μόνο και αφήστε τα αρχεία προτύπων.

Οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο το θέμα του οποίου τα αρχεία επεξεργάζεστε. Εάν επιλέξετε άλλο θέμα, θα πρέπει να επεξεργαστείτε τα αντίστοιχα αρχεία προτύπων κεφαλίδας και υποσέλιδου.

Επεξεργάζεστε τα αρχεία θέματός σας απευθείας ή χρησιμοποιείτε τον πίνακα διαχείρισης του θέματος; Ποια μέθοδος είναι πιο ισχυρή για εσάς και γιατί;

Ενδιαφέρεστε να διαβάσετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σχεδιασμού ιστοσελίδων με μεγάλη κύλιση; Κάντε κλικ ΕΔΩ.