Πώς να φτιάξετε γιαούρτι

Πώς να φτιάξετε γιαούρτι

Oktober 31, 2022 0 Von admin

Όταν ξεκίνησα την Ειδική Διατροφή Υδατάνθρακες (SCD) το 2001, ήξερα ότι θα έπρεπε να μάθω πώς να φτιάχνω γιαούρτι από την αρχή. Είχα γίνει φίλη με την Elaine Gottschall, και τόνιζε στις συνομιλίες μας και το βιβλίο της ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό μέρος του SCD που στοχεύει στην ανοικοδόμηση της υγείας του εντέρου.

Τότε έφτιαχνα γιαούρτι καθημερινά για τα αγόρια. Είχα 2 νήπια στο σπίτι και το καταβρόχθισαν όσο πιο γρήγορα μπορούσα! Τώρα, φτιάχνω γιαούρτι περίπου μία φορά την εβδομάδα, και εξακολουθούν να το λατρεύουν. Παρακάτω θα σας δείξω πώς να φτιάξετε το γιαούρτι με τον τρόπο SCD.

Τι είναι το γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι μια ημιστερεή ξινή τροφή που παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια. Συχνά γλυκαίνεται και αρωματίζεται, κάτι που είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι, ώστε να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης. Το γιαούρτι είναι ένα από τα παλαιότερα αγροτικά τρόφιμα που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Ήταν ένας τρόπος αποθήκευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονταν από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και άλλα θηλαστικά πριν από την έλευση της ψύξης.

Γιαούρτι χωρίς λακτόζη

Όταν το γάλα αφήνεται σε ένα ζεστό περιβάλλον, μια ποικιλία βακτηρίων και μαγιάς αρχίζουν να αναπτύσσονται και να αφομοιώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος ή τη λακτόζη ως πηγή καυσίμου. Αν ζυμωθεί αρκετά, το γιαούρτι θα είναι σχεδόν εντελώς χωρίς λακτόζη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη όπως εγώ που δεν μπορούν να πιουν ένα ποτήρι γάλα χωρίς να αρρωστήσουν πολύ, μπορούν εύκολα να αφομοιώσουν το σπιτικό γιαούρτι που έχει υποστεί ζύμωση για 24 ώρες. Τα βακτήρια στο γιαούρτι αφομοιώνουν τη λακτόζη, καθώς και την καζεΐνη ή πρωτεΐνη γάλακτος.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ζυμώσετε το γάλα και να φτιάξετε προϊόντα παρόμοια με το γιαούρτι όπως το κεφίρ. Το προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση που δημιουργείται εξαρτάται από τον τύπο των βακτηρίων που καλλιεργούνται. Το γιαούρτι είναι φτιαγμένο από βακτήρια που παράγουν μια υπέροχη τάρτα και πικάντικη γεύση.

Ορεκτικά γιαουρτιού

Το γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας ορεκτικό ή μερικά κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι που έχει απομείνει για να εισαγάγετε βακτήρια στο γάλα και να το ζυμώσετε σε γιαούρτι. Φτιάχνω γιαούρτι χρησιμοποιώντας ένα ορεκτικό που αγοράζω από το κατάστημα. Δεν είναι τόσο „DIY“, αλλά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχω διαπιστώσει ότι έφτιαξα γιαούρτι ότι η χρήση ορεκτικού είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για μένα.

Θερμοκοιτίδες γιαουρτιού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε το γιαούρτι σας και να εφαρμόσετε τη θερμότητα που είναι απαραίτητη για τη ζύμωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φούρνο εάν η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ή εάν δεν είναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φούρνο με το φως αναμμένο για να παρέχει θερμότητα. Δεν είχα επιτυχία με αυτήν τη μέθοδο, καθώς το βρήκα δύσκολο να ελέγξω αυτό το περιβάλλον και να διατηρήσω τη ζέστη ομοιόμορφη. Έχω ακούσει επίσης για ανθρώπους που χρησιμοποιούν κατσαρόλα, θερμαντικό μαξιλάρι ή αφυγραντήρα για να καλλιεργήσουν το γιαούρτι τους. Δεν το έχω δοκιμάσει, οπότε δεν είμαι σίγουρος πόσο συνεπή θα είναι τα αποτελέσματά σας.

Χρησιμοποιώ γιαουρτομηχανή για να φτιάξω σπιτικό γιαούρτι. Έχω τον ίδιο παρασκευαστή γιαουρτιού από τότε που άρχισα να φτιάχνω γιαούρτι το 2001. Έχω ελαφρώς «ελάνα-fied» τη διαδικασία. Αντί να βάλω το γάλα απευθείας στην παρασκευή γιαουρτιού που είναι πλαστική, τοποθετώ το μείγμα γιαουρτιού μου σε ένα βαζάκι και στη συνέχεια αφήνω αυτό το βαζάκι να επωαστεί στον παρασκευαστή γιαουρτιού. Υπάρχουν παρασκευαστές γιαουρτιού που έρχονται με γυάλινα δοχεία αντί για πλαστικά. Ωστόσο, δεν θέλω να αγοράσω άλλο gadget, γι‘ αυτό δημιούργησα τη δική μου λύση για να μην έρχεται σε επαφή το φαγητό μας με αυτήν την ουσία. Ένα άλλο υπέροχο πράγμα σχετικά με τη χρήση βάζας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να μεταφέρετε το γιαούρτι σε ένα δοχείο για αποθήκευση αφού έχει ζυμωθεί, επειδή είναι ήδη σε ένα.

Επιλογή Βάσης

Φτιάχνω αυτή τη συνταγή γιαουρτιού χρησιμοποιώντας ως βάση τα γαλακτοκομικά. Το έχω δοκιμάσει με γάλα καρύδας και τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Ενώ το γάλα καρύδας ζύμωσε και είχε ωραία και ξινή γεύση, η υφή ήταν αποκρουστική. Θα ασχοληθώ με μια σπιτική συνταγή γιαουρτιού με γάλα καρύδας και θα τη δημοσιεύσω στο μέλλον, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Φτιάχνω γιαούρτι με πλήρες γάλα ή μισό μισό. Δεδομένου ότι ακολουθώ μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων (VLCD), γνωστή και ως δίαιτα κετο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλότερο ποσοστό λίπους είναι τα καλύτερα για μένα. Αυτό μπορεί να μην ισχύει για εσάς, καθώς διαφορετικές τροφές λειτουργούν για διαφορετικούς σωματότυπους. Δεν έχω δοκιμάσει γάλα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά σε αυτή τη συνταγή γιαουρτιού, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να λειτουργήσει.

Η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει την ποσότητα σακχάρων γάλακτος ή λακτόζης και πρωτεΐνης γάλακτος ή καζεΐνης στο τελικό προϊόν. Η διαδικασία ζύμωσης για την παρασκευή γιαουρτιού μειώνει περαιτέρω την ποσότητα αυτών των ουσιών με την πέψη τους κατά τη διάρκεια της επώασης.

Χρησιμοποιώ γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι βιολογικά, και όποτε είναι δυνατόν, τρέφονται με χόρτο. Επειδή πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μολυσμένα με πρόσθετες ορμόνες και αντιβιοτικά, και επειδή θεωρώ το φαγητό ως το φάρμακό μου, αυτό είναι κρίσιμο για μένα. Ο καθένας είναι διαφορετικός, επομένως αυτό μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό για εσάς. Το νωπό γάλα είναι φανταστικό αν έχετε πρόσβαση σε αυτό, και έφτιαξα αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώντας νωπό γάλα όταν τα αγόρια ήταν σε ένα σχολείο Waldorf και είχαμε ένα μερίδιο αγελάδων με τις άλλες οικογένειες. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νωπό γάλα και χρησιμοποιείτε αγορασμένο από το κατάστημα, μην αγοράζετε υπερπαστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για τη βάση σας, καθώς αυτή η διαδικασία εξαφανίζει πολλά από τα καλά βακτήρια στο γαλακτοκομικό προϊόν.

Γρήγορη μέθοδος θέρμανσης της βάσης

Κάθε συνταγή γιαουρτιού που έχω δει σας καθοδηγεί να ζεστάνετε το γάλα σας στους 180°F. Έχω διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο εκτός και αν χρησιμοποιήσω νωπό γάλα. Ζεσταίνω τη βάση του γιαουρτιού σε αυτή τη συνταγή στους 108°-112°F και η συνταγή λειτουργεί κάθε φορά. Εάν χρησιμοποιείτε νωπό γάλα, θερμαίνετε το στους 180°F.

Ζύμωση

Όταν χρησιμοποιείτε τον ορεκτικό και τον παρασκευαστή γιαουρτιού που προτείνω σε αυτή τη συνταγή, είναι δυνατό να ζυμώσετε το γιαούρτι για μόλις 5 ώρες. Θυμηθείτε όμως, όσο περισσότερο ζυμώνετε το γιαούρτι, τόσο περισσότερη λακτόζη και καζεΐνη αφομοιώνονται ως καύσιμο για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιπλέον, όσο περισσότερο ζυμώνετε το γιαούρτι τόσο πιο παχύρρευστη θα είναι η υφή του και θα έχει επίσης πιο τάρτη γεύση. Έχω ζυμώσει γιαούρτι για 48 ώρες και ήταν καταπληκτικό. Όταν το έκανα αυτό με μισό και μισό, είχε γεύση κρέμας!

Τυπώνω
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Συνταγή καρφίτσας

Οδηγίες

  • Σε ένα μέτρια κατσαρόλαθερμαίνετε το γάλα στους 108°-112°F
  • Τοποθετήστε το ορεκτικό γιαουρτιού σε βάζο

  • Βάλτε ½ φλιτζάνι ζεστό γάλα στο ορεκτικό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί

  • Ρίξτε το υπόλοιπο γάλα σε βάζο, ανακατεύοντας καλά

  • Μεταφέρετε το βάζο τοιχοποιίας στη συσκευή γιαουρτιού γιαουρτιού

  • Αφήστε το βάζο ακάλυπτο

  • Σκεπαστή γιαουρτιέρα

  • Ζύμωση για 24 ώρες για γιαούρτι συμβατό με SCD

  • Σερβίρισμα

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος 10 λεπτά

Συνολικός χρόνος 25 λεπτά

Αποτρέψτε το σκοτάδι της οθόνης σας

Αποθήκευση σπιτικού γιαουρτιού

Αφού ζυμωθεί το γιαούρτι μου για 24 ώρες, το βγάζω από τη συσκευή γιαουρτιού και το τοποθετώ στον πάγκο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά από αυτό βάζω ένα καπάκι στο βαζάκι και τοποθετώ το γιαούρτι στο ψυγείο. Αδειάζω οποιοδήποτε από το υγρό που σχηματίζεται πάνω του καθώς αυτό είναι ορός γάλακτος και αποφεύγω τις πρωτεΐνες γαλακτοκομικών. Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, επομένως ίσως θέλετε να τα αποθηκεύσετε για άλλη χρήση. Το γιαούρτι θα διατηρηθεί για περίπου μια εβδομάδα, αν και τα αγόρια μου μπορούν ακόμα να φάνε μια παρτίδα σε μια μέρα!

Όταν τρώω γιαούρτι δεν προσθέτω τίποτα σε αυτό. Τα αγόρια το τρώνε σκέτο ή προσθέτουν λίγο ντόπιο μέλι που μας δίνει ο γείτονάς μας από τα μελίσσια του.

Δεν είμαι σίγουρος γιατί μου πήρε τόσο καιρό να μοιραστώ τη μέθοδο μου για την παρασκευή γιαουρτιού, αφού φτιάχνω τη δική μου από το 2001. Ελπίζω ότι αυτό θα σας βοηθήσει όλους να ξεκινήσετε με το δικό σας γιαούρτι κάνοντας περιπέτειες και να σας αρέσει όσο κι εμείς!