3 καλύτερα υποκατάστατα για μαγιά που θα σας βοηθήσουν λίγο

3 καλύτερα υποκατάστατα για μαγιά που θα σας βοηθήσουν λίγο

Oktober 3, 2022 0 Von admin

Η μαγιά είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη διαδικασία ζύμωσης που είναι κρίσιμη για τα προϊόντα ψησίματος, όπως καρβέλια ψωμιού, ζύμη πίτσας, ρολά κανέλας, ρολά δείπνου και ντόνατς. Κάνει τη ζύμη που φουσκώνει να παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της απαλής υφής.

Ως εκ τούτου, το να ανακαλύψετε ότι δεν έχετε μαγιά στο χέρι αφού δημιουργήσετε το κίνητρο για να φτιάξετε μερικά ντόνατ μπορεί να είναι το χειρότερο συναίσθημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να εγκαταλείψουν εντελώς τα ντόνατς ή να ξαναπρογραμματίσουν να κάνουν το ψήσιμο άλλη μέρα.

Δεν χρειάζεται να πάτε να τα παρατήσετε. Παρόλο που η μαγιά είναι αναντικατάστατη, υπάρχουν μερικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε εξαιρετικά ντόνατς και άλλα αρτοσκευάσματα. Το καλύτερο κομμάτι? Πιθανότατα έχετε τα περισσότερα από αυτά τα υποκατάστατα της μαγιάς στο χέρι!

Ωστόσο, προτού συζητήσουμε τα υποκατάστατα της μαγιάς, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η μαγιά, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε περισσότερο τις εναλλακτικές λύσεις.

Πώς λειτουργεί η μαγιά

Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που σχετίζεται με τα μανιτάρια. Υπάρχουν περίπου 1.500 διαφορετικοί τύποι μαγιάς. Ωστόσο, στην κουζίνα, χρησιμοποιούμε κυρίως μόνο Saccharomyces Cerevisiae, που μεταφράζεται σε μύκητες που τρώνε ζάχαρη.

Διατίθεται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της μαγιάς κέικ, της ενεργής ξηρής μαγιάς και της στιγμιαίας μαγιάς. Η κύρια διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία. Η στιγμιαία μαγιά είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη καθώς ενυδατώνεται πιο γρήγορα και μπορεί να προστεθεί απευθείας σε ξηρά συστατικά χωρίς να μουλιάσει πρώτα.

Ο πρωταρχικός σκοπός του συστατικού στο ψήσιμο είναι η διόγκωση. Ένα διογκωτικό προϊόν παράγει το αέριο που κάνει τα αρτοσκευάσματα να ανεβαίνουν. Η μαγιά το κάνει αυτό τρέφοντας τα σάκχαρα στο αλεύρι και δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα στη διαδικασία. Αυτό είναι γνωστό ως ζύμωση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καθώς το ψωμί αναμιγνύεται και ζυμώνεται, σχηματίζει εκατομμύρια φυσαλίδες αέρα. Αυτές οι φυσαλίδες αέρα παγιδεύονται μέσα και απλώνονται σε όλη τη ζύμη.

Χωρίς να πάει πουθενά, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη διαδικασία ζύμωσης καταλήγει πάντα στις εκατομμύρια φυσαλίδες αέρα στη ζύμη, προκαλώντας τη διόγκωση της ζύμης. Το ελαστικό δίκτυο γλουτένης στη ζύμη βοηθά αυτή τη διαδικασία συγκρατώντας το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο ψωμί, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ουσιαστική διόγκωση των φυσαλίδων αέρα.

Τρία υποκατάστατα για μαγιά (με το ίδιο αποτέλεσμα)

Πολλά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν το ίδιο αποτέλεσμα και να προκαλέσουν φουσκώματα στο ψωμί. Ωστόσο, οι τρεις επιλογές που λειτουργούν καλύτερα είναι:

1. Μπέικιν πάουντερ

Το μπέικιν πάουντερ περιέχει μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) και ένα ξηρό οξύ, συνήθως κρέμα ταρτάρ ή θειικό αργίλιο νάτριο. Χρησιμοποιεί επίσης ένα πληρωτικό όπως το άμυλο καλαμποκιού. Εάν προσθέσετε υγρό στη συνταγή, αυτά τα δύο συστατικά αντιδρούν για να σχηματίσουν φυσαλίδες αερίου διοξειδίου του άνθρακα. Από εκεί, η διαδικασία διογκώματος συνεχίζεται όπως όταν χρησιμοποιείτε μαγιά.

Η χημική αντίδραση που συμβαίνει για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτόματη και λαμβάνει χώρα αμέσως με την προσθήκη νερού, γάλακτος, αυγών ή άλλων υγρών συστατικών με βάση το νερό στη ζύμη.

Το μπέικιν πάουντερ διατίθεται σε δύο κατηγορίες, δηλαδή, μονής και διπλής δράσης. Το μπέικιν πάουντερ μονής δράσης παράγει φυσαλίδες μόνο όταν είναι υγρό. Εν τω μεταξύ, το μπέικιν πάουντερ διπλής όψης παράγει φυσαλίδες όταν είναι υγρό και όταν είναι ζεστό. Και στις δύο περιπτώσεις, η αναλογία αντικατάστασης είναι 1:1. Εάν η συνταγή απαιτεί μια κουταλιά της σούπας μαγιά, αντικαταστήστε την με μια κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ.

2. Μαγειρική σόδα

Εάν χρησιμοποιείτε υγρό οξύ, όπως βουτυρόγαλα ή γιαούρτι για τη διαδικασία ψησίματος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ με μαγειρική σόδα. Όταν τα δύο αναμειγνύονται, δηλαδή η μαγειρική σόδα και το οξύ, παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα που γεμίζει τις φυσαλίδες αέρα στο ψωμί, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε μαγιά ή μπέικιν πάουντερ. Άλλα όξινα συστατικά που λειτουργούν καλά με τη μαγειρική σόδα περιλαμβάνουν το λεμόνι και την κρέμα ταρτάρ.

Εάν αντικαθιστάτε τη μαγιά σε μια συνταγή, αντικαταστήστε τη μισή απαίτηση μαγιάς με μαγειρική σόδα και την άλλη μισή με οξύ. Για παράδειγμα, εάν η συνταγή απαιτεί τρία κουταλάκια του γλυκού μαγιά, προσθέστε ενάμιση κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ενάμιση κουταλάκι του γλυκού οξύ. Όπως και με το μπέικιν πάουντερ, η μαγειρική σόδα φουσκώνει τη ζύμη αμέσως.

3. Μίζα προζύμι

Τέλος, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη μαγιά με προζύμι. Ένα ορεκτικό για προζύμι περιέχει μαγιά που έχει υποστεί φυσική ζύμωση. Είναι φτιαγμένο από αλεύρι και νερό και δημιουργήθηκε ειδικά για την παρασκευή ψωμιού με προζύμι. Το ψωμί με προζύμι χαρακτηρίζεται κυρίως από την πικάντικη γεύση, την λαστιχωτή υφή και την τραγανή, τραγανή κρούστα. Έχει τέλεια γεύση!

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το ψωμί με προζύμι είναι πιο υγιεινό από το ψωμί του σούπερ μάρκετ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυσικά οξέα και η μακροχρόνια ζύμωση (ορισμένα ορεκτικά με προζύμι ζυμώνονται για χρόνια) βοηθούν στη διάσπαση της γλουτένης, καθιστώντας την πιο εύπεπτη και ευκολότερη στην απορρόφηση του σώματος. Εάν αντικαταστήσετε τη μαγιά με προζύμι, χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι ορεκτικό προζύμι (300 γραμμάρια) για κάθε δύο κουταλάκια του γλυκού μαγιά.

Αλλες επιλογές

Εκτός από το μπέικιν πάουντερ και το ορεκτικό με προζύμι, ορισμένοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ασπράδι αυγού και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του λειτουργούν επίσης καλά ως υποκατάστατα της μαγιάς. Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτά τα συστατικά στις σωστές ποσότητες.

αναφέρετε αυτήν τη διαφήμιση