8 κακές συνήθειες μελέτης που πρέπει να εξαλείψετε αμέσως

8 κακές συνήθειες μελέτης που πρέπει να εξαλείψετε αμέσως

April 19, 2022 0 Von admin

μαθητής κατακλύζεται από υλικό μελέτης

Είστε έτοιμοι να απαλλαγείτε οριστικά από τις κακές σας συνήθειες μελέτης;

Ίσως έχετε πάρει μερικές αναποτελεσματικές συνήθειες μελέτης όλα αυτά τα χρόνια.

Ίσως έχετε βαρεθεί να αισθάνεστε πιεσμένοι και καταπονημένοι – όπως, όσο σκληρά κι αν μελετάτε, είστε πάντα πίσω.

Λοιπόν, σας έχω καλά νέα…

Με τις σωστές στρατηγικές και νοοτροπία, μπορείτε να επιτύχετε ακαδημαϊκή επιτυχία.

Μόλις εξαλείψετε τις 8 κακές συνήθειες μελέτης που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, θα γίνετε καλύτερος μαθητής. Θα είστε επίσης πιο προετοιμασμένοι για τη ζωή μετά το σχολείο.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν αυτήν τη λίστα κακών συνηθειών για τους μαθητές — και τις συμβουλές μου για το τι πρέπει να κάνετε αντ ‚αυτού — ώστε να αρχίσετε να παίρνετε καλύτερους βαθμούς σήμερα.

Κακή συνήθεια #1: Αναβλητικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή

Περιμένεις μέχρι το βράδυ πριν από τις εξετάσεις για να ανοίξεις το σχολικό σου βιβλίο και να αναθεωρήσεις τις σημειώσεις σου;

Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε τις εργασίες για το σπίτι, ακόμα και όταν τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται και οι προθεσμίες πλησιάζουν γρήγορα;

Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Ψυχολογίαςτο 80 με 95% των φοιτητών και το 86% των μαθητών γυμνασίου παλεύουν με την αναβλητικότητα!

Αλλά ακριβώς επειδή η αναβλητικότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα, αυτό σαφώς δεν την καθιστά αποτελεσματική συνήθεια μελέτης.

Το στρίμωγμα δεν λειτουργεί. Επομένως, αν θέλετε να τα πηγαίνετε καλά στο σχολείο, πρέπει να μελετάτε πιο έξυπνα.

Πρέπει να αποκτήσετε σωστά τα βασικά και να κάνετε πράγματα όπως:

 • Προγραμματίστε την ημέρα και την εβδομάδα σας εκ των προτέρων.
 • Αφιερώστε τακτικά τετράγωνα χρόνου για εργασίες στο σπίτι και συνεδρίες μελέτης.
 • Επανεξετάζετε περιοδικά το υλικό που καλύπτεται στην τάξη.

(Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι για να πάτε στη δουλειά, μάθετε πώς να παρακινείτε τον εαυτό σας να μελετήσει με αυτές τις 23 συμβουλές.)

Κακή συνήθεια #2: Να μελετάς μπροστά στην τηλεόραση ή με ψηφιακές συσκευές δίπλα σου

φοιτητής που μελετά μπροστά από το φορητό υπολογιστή

Μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο, έχετε ακόμα μια μακρά λίστα εργασιών για το σπίτι να ολοκληρώσετε.

Έχετε βαρεθεί να κάθεστε σε ένα γραφείο, οπότε χαλαρώνετε στον καναπέ με το σχολικό βιβλίο και τις εργασίες σας. Είναι πολύ ήσυχο, οπότε ανοίγεις την τηλεόραση.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;

Σύντομα θα έχετε το ένα μάτι στην εργασία σας και το άλλο στην τηλεόραση.

Για να αποφύγετε κακές συνήθειες μελέτης, είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους περισπασμούς. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το smartphone και το tablet σας.

Συνιστώ να δημιουργήσετε έναν ειδικό χώρο μελέτης όπου μπορείτε να ελέγχετε το περιβάλλον για βέλτιστες συνεδρίες μελέτης.

Αφήστε τις ψηφιακές συσκευές σας σε διαφορετικό δωμάτιο για να μην μπείτε στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσετε. Κάνοντας αυτό, θα μάθετε πώς να εστιάσετε όταν μελετάτε και θα έχετε περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας εκπομπές αργότερα.

Επαγγελματική συμβουλή: Οποιοδήποτε μέρος συνδέετε με χαλάρωση – όπως το κρεβάτι σας – δεν είναι ένα ιδανικό μέρος για μελέτη. Δεσμευτείτε λοιπόν σήμερα να μην κάνετε καμία δουλειά ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι!

Κακή συνήθεια #3: Απομνημονεύετε τις σημειώσεις σας χωρίς να κατανοείτε πλήρως το υλικό

Απομνημόνευση των σημειώσεων σας θα μπορούσε θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα τεστ βραχυπρόθεσμα, ειδικά αν είναι εύκολο τεστ.

Αλλά η απομνημόνευση απομνημονεύσεων δεν θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε πληροφορίες μακροπρόθεσμα.

Εστιάστε λοιπόν στην κατανόηση όλου του νέου υλικού που καλύπτεται στην τάξη. Επεξεργαστείτε και συνοψίστε τι λέει ο δάσκαλός σας σημειώνοντας σημειώσεις που έχουν νόημα για εσάς.

Θα διατηρήσετε τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και θα προετοιμαστείτε για επιτυχία όταν μάθετε πώς να κρατάτε σημειώσεις σωστά.

Βάλτε οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες στο πλαίσιο, συνδέοντάς τις με τις υπάρχουσες γνώσεις σας.

Και αν απλά δεν μπορείτε να κατανοήσετε ορισμένες έννοιες ή εξισώσεις, ζητήστε τη βοήθεια του δασκάλου σας. Κάντε αυτό το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τις αμφιβολίες σας πολύ πριν από το επόμενο τεστ ή εξέταση.

Κακή συνήθεια #4: Το να είσαι ανοργάνωτος

Καμία λίστα κακών συνηθειών μελέτης για τους μαθητές δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να αναφέρουμε την έλλειψη οργάνωσης.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μείνεις οργανωμένος ως πολυάσχολος μαθητής. Αλλά η αποδιοργάνωση οδηγεί σε ξεχασμένες ημερομηνίες εξετάσεων, χαμένες εργασίες και άφθονο άγχος.

Αφιερώστε λοιπόν 5 με 10 λεπτά κάθε μέρα για να βάλετε τα πράγματα σε τάξη. Κάντε πράγματα όπως:

 • Καταθέστε τις σημειώσεις και το υλικό της τάξης σας.
 • Καταγράψτε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε για την ημέρα.
 • Ελέγξτε το ημερολόγιο ή τον προγραμματιστή σας για να δείτε ποιες εκδηλώσεις και προθεσμίες έρχονται.
 • Καθαρίστε το γραφείο σας.
 • Πετάξτε ή ανακυκλώστε παλιά χαρτιά ή μπροσούρες που δεν χρειάζεστε πλέον.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο, οργανωμένο περιβάλλον ώστε να πετύχετε τους ακαδημαϊκούς σας στόχους και να πετύχετε στο σχολείο.

Κακή συνήθεια #5: Μη ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε

μαθητής και δάσκαλος συζητούν για εργασία

Όπως είπαμε εν συντομία νωρίτερα, εάν έχετε μια ερώτηση σχετικά με μια ιδέα ή μια εργασία, μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από τον δάσκαλό σας.

Όλοι έχουν ερωτήσεις — απλώς οι μαθητές του straight-A ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Ελέγχετε τακτικά τις σημειώσεις σας και επισημαίνετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε επισημαίνοντας τη σχετική ενότητα ή χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητες σημειώσεις.

Βρείτε την ευκαιρία να μιλήσετε με τον δάσκαλό σας (ή έναν έμπειρο συμμαθητή σας) για να λάβετε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Εάν το κάνετε αυτό με συνέπεια, θα παρακολουθείτε την ύλη και θα αποφύγετε να αισθάνεστε άγχος το βράδυ πριν από την εξέταση.

Κακή συνήθεια #6: Multitasking

Αυτό που μοιάζει με multitasking είναι πραγματικά η εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών εργασιών, γεγονός που μειώνει την παραγωγικότητα και αυξάνει τα λάθη έως και 50%.
– Σούζαν Κέιν

Όλοι έχουμε πάει εκεί πριν…

Λίγα λεπτά σε μια συνεδρία μελέτης, θυμάστε ότι πρέπει να απαντήσετε σε ένα κείμενο σχετικά με ένα ομαδικό έργο. Έτσι ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας και στέλνετε αυτό το κείμενο.

Στη συνέχεια, διαβάζετε μια άλλη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου και μια γραμμή στο κεφάλαιο σας θυμίζει ένα βίντεο που θέλατε να παρακολουθήσετε. Το βίντεο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, οπότε αποφασίζετε να το παρακολουθήσετε αμέσως.

Τώρα επέστρεψες στη μελέτη. Αλλά περιμένετε – έχετε τεστ μαθηματικών την επόμενη εβδομάδα; Καλύτερα να το ελέγξεις τώρα πριν το ξεχάσεις.

Τότε συνειδητοποιείς ότι έχεις «μελετήσει» για μια ώρα, αλλά δεν έχεις κάνει σχεδόν καμία πρόοδο!

Εδώ είναι το θέμα…

Το multitasking δεν λειτουργεί. Σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς και σας αποσπά την προσοχή επειδή απλώς κάνετε εναλλαγή μεταξύ εργασιών.

Αντί να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εργασιών ή να προσπαθείτε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά.

Εάν μια σκέψη που αποσπά την προσοχή σας σκάσει στο κεφάλι σας, σημειώστε τη σε ένα σημειωματάριο. Μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτήν τη λίστα στο τέλος της συνεδρίας της μελέτης σας.

Κακή συνήθεια #7: Παραμελείτε τη σωματική σας υγεία

μήλο ή ντόνατ

Η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο αρκετός ύπνος είναι βασικές συνήθειες που θα επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία σας.

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε πολύ απασχολημένοι για να φροντίσετε τη σωματική σας υγεία.

Αλλά αν φροντίζετε τη σωματική σας υγεία, Η επιστήμη δείχνει ότι θα είστε πραγματικά πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί!

Το είναι είναι δυνατόν να γίνεις κορυφαίος μαθητής ενώ κάνεις μια υγιή, ισορροπημένη ζωή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές τις απλές συμβουλές:

 • Κάνετε κάποια μορφή άσκησης κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών.
 • Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό και υγιεινά σνακ πάνω ή κοντά στο γραφείο σας.
 • Ακολουθήστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που σας βοηθά να χαλαρώσετε.
 • Ξυπνήστε και πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Κάνω ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος.

Κακή συνήθεια #8: Να μελετάς πάντα μόνος

Μερικές φορές χρειάζεται να μελετήσετε μόνοι σας για να μεγιστοποιήσετε την εστίασή σας και να κατανοήσετε νέο υλικό.

Άλλες φορές, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μελετάτε με μια μικρή ομάδα μαθητών με κίνητρα. Η ομαδική μελέτη είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κρατήσετε τον εαυτό σας υπόλογο και να εξαλείψετε τις κακές συνήθειες μελέτης.

Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, θυμάμαι ότι παρακολουθούσα ένα μάθημα όπου οι εργασίες για το σπίτι ήταν εξαιρετικά κουραστικές και προκλητικές. Κάνοντας τις εργασίες ταυτόχρονα με τους συμμαθητές μου στην ομάδα μελέτης, ένιωσα πολύ περισσότερο κίνητρο να ολοκληρώσω την εργασία.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ομαδικής μελέτης είναι ότι μπορείτε να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον όταν έχετε ερωτήσεις.

Μπορείτε να λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε ενώ βοηθάτε τους συμπαίκτες σας να κάνουν το ίδιο.

Επαγγελματική συμβουλή: Διατηρήστε το μέγεθος της ομάδας μελέτης σας σε 3 ή 4 μαθητές για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς.

Κλείνοντας…

Εάν εξαλείψετε αυτές τις 8 κακές συνήθειες μελέτης, θα είστε στο δρόμο σας για να γίνετε αποτελεσματικός μαθητής.

Ξέρω όμως ότι οι μαθητές χρειάζονται συχνά κάποια επιπλέον υποστήριξη.

Γι‘ αυτό δημιούργησα Το τέλειο σχέδιο μελέτης διαδικτυακό μάθημα. Είναι ένα αποδεδειγμένο, εύκολο στην παρακολούθηση μάθημα που θα σας επιτρέψει να σταματήσετε να χρονοτριβείτε και να αρχίσετε να επιδέχεστε κάθε εξέταση που δίνετε.

Μάθετε περισσότερα για τις δεξιότητες μελέτης και το μάθημα προετοιμασίας για τις εξετάσεις εδώ και ανακαλύψτε το σύστημα βήμα προς βήμα που χρειάζεστε για να γίνετε κορυφαίος μαθητής που κάνει επίσης μια ισορροπημένη ζωή!